Zet The NeXt Step
De kracht van feedback met de juiste intentie: Hoe oprechtheid leiderschap transformeert

De kracht van feedback met de juiste intentie: Hoe oprechtheid leiderschap transformeert

Leestijd - 5 minuten

In mijn ervaring binnen het leiderschap wordt vaak de nadruk gelegd op aspecten als visie, strategie en teambuilding. Maar een essentieel, en toch vaak over het hoofd gezien element van effectief leiderschap, dat ik keer op keer benadruk, is oprechtheid. Dit vermogen om echt te zeggen wat er gezegd moet worden, vormt de kern van een sterke en respectvolle relatie tussen een leider en zijn/haar team. Waarom is dit zo cruciaal, en waarom kan het soms zo uitdagend zijn?

De hoeksteen van vertrouwen

Voor mij staat oprechtheid gelijk aan het fundament van vertrouwen. Zonder oprechtheid kan er geen authentiek vertrouwen worden opgebouwd tussen een leider en zijn/haar team. Wanneer ik oprecht ben in mijn communicatie, creëer ik een omgeving waarin mijn teamleden zich veilig voelen om hun gedachten, zorgen en ideeën te delen. Dit bevordert openheid, samenwerking en een gevoel van verbondenheid binnen het team.

De uitdagingen van oprechtheid

Zelfs voor de meest ervaren leiders kan oprechtheid een uitdaging zijn. Angst voor conflict of confrontatie houdt hen vaak tegen om volledig open te zijn. Ik zie dat sommige leiders anderen niet willen kwetsen of spanningen binnen hun team willen vermijden. Bovendien speelt de angst voor negatieve reacties of weerstand een rol; ze streven naar positieve beoordelingen en vrezen dat oprechtheid hun imago kan aantasten. Dit alles draagt bij aan de onderstroom binnen het team, waar onuitgesproken zorgen en emoties de dynamiek kunnen beïnvloeden.

De kracht van oprechtheid

Het is belangrijk dat leiders beseffen dat oprechtheid kracht en respect opbouwt. Door open en oprecht te zijn, toon je integriteit en laat je zien dat je het beste voor hebt met je team. Dit stelt anderen in staat vertrouwen op te bouwen en zich gerespecteerd te voelen. Bovendien opent oprechtheid de deur naar groei en verbetering, omdat het constructieve feedback mogelijk maakt, essentieel voor individuele en collectieve ontwikkeling.

Communiceren met de juiste intentie

Een essentieel onderdeel van oprechtheid in leiderschapsstijl is communiceren vanuit betrokkenheid en integriteit, gericht op het werkgeluk van het team. Dit betekent dat  feedback wordt gegeven met het oog op groei, niet om anderen neer te halen. Door empathie en respect te tonen in communicatie, bevorder je een omgeving van vertrouwen en samenwerking.

Het overwinnen van de angst voor oprechtheid

Als leider begin je met zelfbewustzijn en de moed om je eigen angsten en overtuigingen onder ogen te zien. Mildheid ten opzichte van jezelf is essentieel voor elke leider die zich wil ontwikkelen. Het erkennen van je eigen groeiproces en jezelf ruimte geven om te leren van fouten, zorgt ervoor dat je op een gezonde en duurzame manier gaat groeien in je leiderschapsrol. Dit zelfbegrip stelt je in staat om je capaciteiten te versterken en je ontwikkelpunten te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot meer effectief en empathisch leiderschap.

Effectieve feedback geven met de ‘Ik-boodschap’

In mijn rol als leider gebruik ik vaak het model ‘Gedrag, Gevoel, Gevolg, Actie’ om effectieve feedback te geven. Ik beschrijf concreet en objectief het gedrag, vertel het gevoel dat dit bij mij opriep, leg het gevolg uit en stel een haalbare actie voor. Dit model zorgt ervoor dat mijn feedback open en niet-bedreigend is, waardoor mijn team positiever en coöperatiever gaat reageren.

Kortom, oprechtheid is cruciaal in leiderschap. Als leiders echt gaan zeggen wat gezegd moet worden, creëren we een cultuur van vertrouwen, openheid en groei binnen onze teams.

Ontvangen van feedback: een cruciale vaardigheid voor elke leider

Feedback ontvangen is essentieel voor elke leider. Het biedt perspectief op je eigen gedragingen en beslissingen, waardoor je begrijpt hoe anderen jou zien. Dit inzicht is cruciaal voor effectieve communicatie en leiderschap. Door regelmatig feedback te ontvangen, kun je je leiderschapsvaardigheden continu verbeteren. Het helpt je te identificeren wat goed werkt en waar verbetering nodig is.Door zelf feedback te verwelkomen zet je als leider een krachtig voorbeeld neer. Je laat zien dat leren en aanpassen waardevol is, wat een cultuur van openheid en wederzijds respect bevordert. Dit versterkt het vertrouwen binnen het team, maar moedigt ook iedereen aan om actief bij te dragen aan het verbeteringsproces. Bovendien stelt feedback je in staat om snel te reageren op veranderende omstandigheden, wat je organisatie wendbaarder en robuuster maakt. Door als leider feedback te omarmen, toon je toewijding aan zelfverbetering en leiderschapsexcellentie, wat je hele team ten goede komt.

Food for Thought: waarom het cruciaal is om feedback te geven

Als leider is het geven van feedback essentieel. Het laat zien dat je betrokken bent bij de groei en ontwikkeling van je team en organisatie. Wat doe je echter als je ziet dat iemand iets kan verbeteren, maar je durft de feedback niet te geven? Het is tijd om met je angsten aan de slag te gaan. Angst om feedback te geven kan voortkomen uit onzekerheid of angst voor negatieve reacties. Het overwinnen van deze angsten is een stap richting authentiek leiderschap.

Bovendien, als je de feedback wel ziet maar terughoudend bent omdat je zelf graag aardig gevonden wilt worden of bang bent voor het beschadigen van je imago, is het belangrijk om jezelf onder de loep te nemen. In dergelijke gevallen stel je eigenlijk jezelf centraal, en niet de persoon die de feedback zou ontvangen. Overweeg coaching om hier aan te werken. Dit helpt je om je focus te verleggen van zelfbehoud naar het ondersteunen van anderen.

Echte leiders zetten het welzijn en de groei van hun team en organisatie voorop. Feedback geven hoort daarbij. Het is niet alleen een kans om verbeteringen te stimuleren, maar ook om een cultuur van openheid en wederzijds respect en groei te bevorderen. Door je eigen beperkingen aan te pakken en je zelfkennis te vergroten, kun je een krachtige en empathische leider worden.

Deel dit bericht

Auteur
Frouwktje Luis
Telefoonnummer
+31 6 836 984 22
Zet nu The NeXt Step!

Zet nu The NeXt Step!

Wil jij ook gelukkige medewerkers die de drijvende kracht zijn achter jouw organisatie? Of ben jij een professional klaar voor The NeXt Step in je loopbaan of ontwikkeling? We ontmoeten je graag!

Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoon, mobiel, Whatsapp of via de mail.

Onze keurmerken

© Copyright The NeXt Step Company 2024 Gebouwd door Saam'
Chat openen
1
Goedendag, waarmee kan ik je van dienst zijn?