Zet The NeXt Step
Goed leiderschap

Goed leiderschap

Leestijd - 3 minuten

Tegenwoordig gaat leiderschap verder met het vormgeven van innovatie, duurzaamheid, de menselijke maat en waarde creatie. In de huidige tijd kan een leider niet meer alleen volstaan met bewust gedrag. De kwaliteiten die nu worden gezocht, vinden hun oorsprong niet alleen in gedragsontwikkeling, maar ook in een nieuw gebied: het onbewuste, oftewel de aansturing onder het gedrag.

Dit leidt tot leiderschap dat oog heeft voor de menselijke natuur. Met menselijke natuur verwijzen we naar de onbewuste patronen die ons gedrag sterk kunnen beïnvloeden, zonder dat we de werkelijke oorzaak van dat gedrag kennen. Het begrijpen en bewust worden van deze onbewuste patronen stelt leiders in staat om diepgaandere inzichten te krijgen in zichzelf en anderen. Het stelt hen ook in staat om effectiever te communiceren, betere relaties op te bouwen en de organisatie op een meer integrale manier te benaderen.

Kortom, leiderschap in de moderne tijd vraagt om relationeel leiderschap dat zich bewust is van de onbewuste drijfveren achter gedrag. Door aandacht te besteden aan de menselijke natuur en de krachten die ons gedrag beïnvloeden, kunnen leiders effectiever worden in het stimuleren van groei, innovatie en waarde creatie binnen organisaties.

Een goede leider erkent dat naast het nastreven van organisatiedoelen, het welzijn van individuen van essentieel belang is. Ze begrijpen dat er een gezonde balans moet worden gevonden tussen het ondersteunen van het welzijn van de medewerkers en het stimuleren van prestaties en resultaten.

De leider is in staat om een zuiver onderscheid te maken tussen de belangen en doelen van de organisatie en het welzijn van de medewerkers. Ze begrijpen dat het succes van de organisatie grotendeels afhangt van het welzijn en de vitaliteit van de individuele teamleden en gaan daar ook het gesprek over aan. Er mag van de medewerkers worden verwacht dat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun vitaliteit. Dit betekent dat ze bewuste keuzes maken om voor hun fysieke, mentale en emotionele gezondheid te zorgen. Dit kan bijvoorbeeld het aannemen van gezonde levensstijlpraktijken omvatten, zoals regelmatige lichaamsbeweging, voldoende rust, gezonde voeding en stressmanagement. Een goede leider moedigt medewerkers aan om deze verantwoordelijkheid te nemen.

Door een cultuur te creëren waarin medewerkers worden aangemoedigd en ondersteund om hun eigen verantwoordelijkheid voor vitaliteit te nemen, kan een goede leider de betrokkenheid, motivatie en prestaties van het team verbeteren. Het is een gedeelde verantwoordelijkheid tussen de leider en de medewerkers om een omgeving te creëren waarin het welzijn en de vitaliteit van het individu worden gewaardeerd en gestimuleerd, terwijl de doelen en waardecreatie van de organisatie worden nagestreefd.

Leer jezelf goed kennen en heb het lef om als leider het zuivere gesprek aan te gaan met je medewerkers. Wij ondersteunen je graag met het ontketenen van je leiderschapskwaliteiten.

Wil jij excelleren in je leiderschap? Leer je onbewust kennen en er gaat een hele nieuwe wereld voor je open waar alles gemakkelijker wordt voor jou en voor je mensen, organisatie en het daaruit voortvloeiende succes.

Deel dit bericht

Auteur
Frouwktje Luis
Telefoonnummer
+31 6 836 984 22
Zet nu The NeXt Step!

Zet nu The NeXt Step!

Wil jij ook gelukkige medewerkers die de drijvende kracht zijn achter jouw organisatie? Of ben jij een professional klaar voor The NeXt Step in je loopbaan of ontwikkeling? We ontmoeten je graag!

Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoon, mobiel, Whatsapp of via de mail.

Onze keurmerken

© Copyright The NeXt Step Company 2024 Gebouwd door Saam'
Chat openen
1
Goedendag, waarmee kan ik je van dienst zijn?