In de wereld van leiderschap ben jij de gids de koers bepaalt, maar ook de cultuur vormgeeft waarin open communicatie en feedback centraal staan. Als leider speel je een cruciale rol in het consistent geven van feedback en het bieden van kansen voor anderen om te groeien en hun volledige potentieel te bereiken. Door een omgeving te creëren waar gedachten en gevoelens vrij kunnen worden geuit, open je de deur voor authentieke gesprekken en diepere verbindingen binnen je team. Leiderschap heeft pas echt waarde als er (h)echte verbinding is, en dat levert werkgeluk*) op.
Confronteren met goede intenties
Confrontatie vanuit goede intenties toont de menselijke maat. Het vraagt moed om eerlijk en direct te zijn zonder je te laten leiden door je ego. Als leider is het je doel niet om aardig gevonden te worden, maar om anderen centraal te stellen. Je doet dit door zuivere en eerlijke feedback te geven.
Feedback is een krachtig instrument voor groei en ontwikkeling. Door specifiek gedrag te beschrijven, je gevoelens te delen, de gevolgen te benoemen, concrete acties voor te stellen, en je positieve intentie te benadrukken, bouw je aan een cultuur van openheid en wederzijds respect. Hiermee help je individuen en versterk je het hele team.
Feedback
Feedback geven is een essentiële vaardigheid voor elke leider. Het gaat niet alleen om complimenten uitdelen, maar ook om constructieve confrontaties aan te gaan. Dit proces zorgt voor de groei en ontwikkeling van je team. Hier is een effectieve aanpak voor het geven van feedback, gebracht als een ik-boodschap vanuit jouw perspectief:
- Specifiek gedrag beschrijven: Geef duidelijk aan welk gedrag je hebt waargenomen. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat je tijdens vergaderingen vaak anderen onderbreekt.”
- Gevoel delen: Vertel hoe dit gedrag jou beïnvloedt. Bijvoorbeeld: “Dit geeft mij het gevoel dat er weinig ruimte is voor andere ideeën.”
- Gevolg benoemen: Leg uit wat de impact is. Bijvoorbeeld: “Daardoor krijgen we minder input van anderen, wat ons teamwerk kan belemmeren.”
- Actie voorstellen: Stel een concrete actie voor. Bijvoorbeeld: “Misschien kun je proberen meer te luisteren voordat je reageert.”
- Positieve intentie uitdrukken: Sluit af met het benadrukken van je goede intentie. Bijvoorbeeld: “Ik deel dit omdat ik geloof dat jouw bijdrage waardevol is voor het team.”
Wat doe je als feedback niet werkt?
Soms kan het geven van feedback aan mensen met een voorkeur voor cynisch gedrag uitdagend zijn. Deze mensen zeggen vaak: “Oh, dat hebben we al gedaan, en dat werkt niet.” Voor hen werkt de gebruikelijke feedbackstructuur van gedrag, gevoel, gevolg, en actie niet altijd. Hier is een manier om hiermee om te gaan:
Aanpak: Terugkijken vanuit de toekomst
- Visualiseer de toekomst: Vraag de persoon om zich voor te stellen dat het nu 2029 is. Als ze terug kijken zijn ze dan blij met hun gedrag? Of hadden ze het graag anders gedaan?
- Reflecteer op het heden: Laat hen terugkijken op hun werk in 2024. Wat wilden ze bereiken? Hoe hebben ze bijgedragen aan de groei van de organisatie?
- Formuleer concrete doelen: Wat kunnen ze doen om de kloof tussen hun huidige situatie en ideale toekomst te overbruggen?
- Actieplan ontwikkelen: Help hen bij het opstellen van een actieplan. Welke stappen kunnen ze vandaag zetten?
- Continu reflecteren en aanpassen: Moedig aan om regelmatig te reflecteren en plannen aan te passen. Wat werkt goed? Wat kan beter?
Voordelen van deze aanpak
- Toekomstgericht denken: Door de focus op de toekomst te leggen, worden medewerkers gestimuleerd om na te denken over hun werkelijke doelen.
- Verhoogd eigenaarschap: Medewerkers nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun groei en ontwikkeling.
- Positieve mindset: Deze aanpak helpt bij het aannemen van een proactieve houding.
Met deze methode ondersteun je medewerkers met een voorkeur voor cynisch gedrag om actief bij te dragen aan hun eigen succes en dat van de organisatie. Door hen vooruit in de tijd te zetten, geef je ze de ruimte om te overwegen wat echt belangrijk is en hoe ze daar kunnen komen. Deze benadering doorbreekt cynisme en zet aan tot actie en zelfreflectie.
Gelukkige medewerkers: de drijvende kracht achter succes
Gelukkige medewerkers zijn de drijvende kracht achter succesvolle organisaties. Door je leiderschap te versterken met effectieve feedback, creëer je een omgeving waarin iedereen kan groeien en floreren.
*)Professor Wilmar Schaufeli, een expert op het gebied van werk- en organisatiepsychologie, benadrukt dat bevlogenheid leidt tot betere prestaties, minder verzuim en hogere betrokkenheid bij de organisatie.Bevlogen werknemers zijn energiek, toegewijd, en gaan volledig op in hun werk