Zet The NeXt Step
Leiderschap in Beweging: Reflectie, Groei en De Circle of Change

Leiderschap in Beweging: Reflectie, Groei en De Circle of Change

Leestijd - 5 minuten

Leiderschap evolueert voortdurend om aan de eisen van deze tijd te voldoen. Of je nu een sociale, visionaire of strategische leider bent, één ding is zeker: je hebt volgers. Dit brengt een enorme verantwoordelijkheid met zich mee. Als leider wil je je organisatie of team leiden, motiveren en enthousiasmeren om de gekozen weg daadwerkelijk te bewandelen.

 

Dus, sta even stil en reflecteer op jouw leiderschapsstijl. Welke gebieden kun je versterken? Hoe kun je beter de weg wijzen en anderen inspireren om hun beste zelf te zijn? Het is tijd om actie te ondernemen.

Moedig je volgers aan om het beste uit zichzelf te halen. Luister naar hun behoeften en zorg ervoor dat ze zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Streef naar een cultuur van groei en ontwikkeling, waarin iedereen wordt aangemoedigd om zijn of haar potentieel te realiseren.

Dus, wees een leider die niet alleen de weg wijst, maar ook anderen begeleidt op hun reis naar succes. Neem vandaag nog de eerste stap en maak een positieve impact op degenen die jou volgen.

De essentie van effectief leiderschap schuilt in de diepte van zelfkennis. Een ware leider toont niet alleen zijn beste eigenschappen, maar omarmt en beheerst ook zijn schaduwzijden. Hier komt de Analytical Competence Tool (ACT®) om de hoek kijken, aangezien het onze verborgen persoonlijkheidskenmerken aan het licht brengt. Deze tool onderscheidt het ‘culturele’ aspect, dat ons aangeleerde gedrag vertegenwoordigt, van het ‘natuurlijke’ aspect, dat onze onderbewuste emoties weergeeft. Schaduwzijden zijn niet noodzakelijkerwijs negatief; vaak zijn ze juist krachtige troeven die we nodig hebben om onze doelen te bereiken. Echter, wanneer we die doelen eenmaal hebben bereikt, kunnen deze schaduwzijden belemmerend worden. Het is van cruciaal belang dat we ons hiervan bewust zijn en begrijpen waarom we op bepaalde manieren reageren. Dit vormt de basis van de Circle of Change.

Het is niet ongewoon om succesvolle leiders te zien die plotseling ten onder gaan. Ze kunnen lange tijd uitstekend presteren en bewondering wekken, maar uiteindelijk worden ze geconfronteerd met een “downfall” die vaak verrassend is en moeilijk te begrijpen. Onlangs had ik een fascinerend gesprek met een buitengewoon succesvolle leider. Deze leider heeft echter, als gevolg van een drang naar vooruitgang, risicovolle beslissingen genomen binnen zijn florerende organisatie. Het blijkt dat deze drang voortkwam uit het diepgewortelde verlangen om indruk te maken op zijn vader door een groots bedrijf op te zetten. Dit patroon was onbewust en heeft geleid tot deze situatie. Is het mogelijk om dit te veranderen? Absoluut!

De Circle of Change is een concept dat gericht is op verandering en persoonlijke groei, zowel op bewust als onbewust niveau. Het verbindt deze ontwikkeling met de doelen van de organisatie. Het is een voortdurend proces waarin we voortdurend zelfreflectie toepassen om bewustwording te creëren, wat op zijn beurt onze beslissingsmogelijkheden vergroot. Dit leidt tot het nemen van verantwoordelijkheid.

Waarom praten we over verandering? Is dit concept alleen relevant voor verandertrajecten? Nee, verandering is een constante factor in het leven en werk. We hebben geen keuze, want stilstand betekent uiteindelijk achteruitgang, vooral gezien de snel veranderende wereld om ons heen.

De Circle of Change begint met zelfreflectie, een bewuste keuze. Zonder de ambitie om onszelf te onderzoeken, is er geen ruimte voor verdere groei. Misschien denk je nu: “Ik reflecteer al genoeg uit mezelf, ik heb dit niet meer nodig.” Dit is begrijpelijk, aangezien zelfreflectie soms te pas en te onpas wordt gebruikt.

Met deze gedachtengoed gaan we een stap verder. We gaan van 2D naar 3D en dat verandert de aard van de reflectie. Nu richten we ons op ons onbewuste gedrag. Deze vorm van reflectie vereist nieuwsgierigheid en lef. De derde dimensie is het herkennen van aangeleerde patronen uit het verleden die ons gedrag sturen. Het draait niet langer om wat we al weten over onszelf op basis van herinneringen of cognitie, maar om wat we niet meer weten, maar wat wel een enorme invloed heeft op ons handelen in het heden. Dit is een wezenlijk verschil! Het vereist een andere manier van denken en kijken, omdat we de hele mens beschouwen, zowel bewust als onbewust.

Duik in deze intrigerende wereld en ontdek hoe zelfreflectie nooit meer hetzelfde gaat zijn. Laat je meeslepen door de betoverende kracht van bewustwording en ervaar hoe dit concept je bevrijdt van oude beperkingen. Maar dat is nog niet alles – beslisruimte krijgt een geheel nieuwe betekenis in dit verbluffende perspectief.

Deze onthullende inzichten brengen je in staat om beter, objectiever te beslissen. Ze openen de deuren naar een realiteit waarin je helderder kunt zien, verder kunt kijken en dieper kunt graven. Je zult merken dat verantwoordelijkheid een diepere en rijkere lading krijgt, doordrenkt met een gevoel van purpose en zelfbevrijding.

Stap uit je comfortzone en omarm deze nieuwe dimensie van denken. Laat je inspireren door de mogelijkheden die voor je liggen en omarm de transformerende kracht van zelfreflectie, bewustwording en beslisruimte en verantwoordelijheid. Bereid je voor op een reis die je horizon verruimt en je denken verandert op een manier die je nooit voor mogelijk had gehouden.

Durf jezelf uit te dagen, durf anders te denken en zie hoe deze concepten je leven veranderen. Degene die je zijn voorgegaan hebben succes en groei ervaren. Durf jezelf uit te dagen en je gaat resultaten behalen.

Deel dit bericht

Auteur
Frouwktje Luis
Telefoonnummer
+31 6 836 984 22
Zet nu The NeXt Step!

Zet nu The NeXt Step!

Wil jij ook gelukkige medewerkers die de drijvende kracht zijn achter jouw organisatie? Of ben jij een professional klaar voor The NeXt Step in je loopbaan of ontwikkeling? We ontmoeten je graag!

Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoon, mobiel, Whatsapp of via de mail.

Onze keurmerken

© Copyright The NeXt Step Company 2024 Gebouwd door Saam'
Chat openen
1
Goedendag, waarmee kan ik je van dienst zijn?