Zet The NeXt Step
Tijdsgeest & leiderschap

Tijdsgeest & leiderschap

Leestijd - 4 minuten

Wat ons als generaties verbindt is dezelfde tijdgeest. Als een tijdgeest verandert dan verandert leiderschap ook. Leiderschapskenmerken zijn niet los te zien van de ontwikkeling van werkende mensen en van organisaties waarin wij als mensen werkzaam zijn. Ik neem je even mee terug in de tijd om even te laten zien wat we achter ons hebben gelaten en waar we nu zijn. De stijlen die we achter ons hebben gelaten zijn:

  • Bevelsniveau
  • Instructieniveau
  • Inspraakniveau
  • Participatieniveau

Momenteel willen we heel graag dat medewerkers verantwoordelijkheid nemen vanuit volledige eigenaarschap. Dat is fijn, medewerkers willen dat zelf ook. Als we dat zo stellen dan nemen leiders zelf ook de volledige verantwoordelijkheid om voorwaarden scheppend te zijn. Dat betekent ook vanuit een basis van volledig vertrouwen gaan werken. Dat biedt ook weer nieuwe mogelijkheden. Vanuit het perspectief van vertrouwen kan bijvoorbeeld hybride werken en remote werken en op output aansturen ook slagen.

Met andere woorden: wil jij een cultuur in je organisatie creëren waarin mensen eigenaarschap tonen vanuit volledige verantwoordelijkheid? Dat begint bij de leider zelf. Leiderschap is niet het kennen van je omgeving, maar van je eigen innerlijke patronen.

Aandacht voor de gehele mens

Het verschil tussen leider, manager en medewerker vervaagt steeds meer. Voor veel medewerkers zijn groeimogelijkheden, waaronder verantwoordelijkheden en bevoegdheden, belangrijker dan financiële beloning of status. Dit vraagt dan ook om meer mensgerichte processen. Het zien van iemands werkelijke talenten vormt de basis.

 

Natuur als derde laag

Er wordt vaak gekeken naar cultuur en structuur. Het onderdeel cultuur is vaak onderhevig aan veel inspanningen. Het doel van deze inspanningen is een positief effect. Lukt dat niet? Dan wordt vaak de toevlucht gezocht in structuur. Denk aan extra regels en processen. Tot er uiteindelijk een wirwar is ontstaan van hiërarchieën en structuren die voor de gehele organisatie belemmerend zijn.

Human Being Management voegt de laag van de natuur toe. Deze laag komt vóór cultuur en structuur. We spreken over natuur van zowel de organisatie, als het individu. Deze natuur geeft ook direct het antwoord waarom het vaak niet lukt om gewenste veranderingen in de cultuur teweeg te brengen.

Wat is Human Being Management?

Human Being Management is een filosofie met de overtuiging dat de mens meer is dan een resource. Daarmee is Human Being Management een verbreding op de kijk vanuit HR. De filosofie gelooft dat de mens meer is dan hij of zij laat zien op cognitief niveau. Juist het onbewuste van de mens, zien we veel terug in het gedrag. Hier oog voor hebben zorgt dan voor betere resultaten. Als je oog hebt voor de mens in het geheel dan worden medewerkers gelukkig omdat ze dan vanuit hun natuur werken. Ik geloof dat gelukkige medewerkers de drijvende kracht zijn achter succesvolle organisaties.

De rol van het onbewuste

Ieder individu heeft onbewuste drijfveren. Dit zijn patronen en belemmeringen die aan de oppervlakte niet zichtbaar zijn, maar wel verklaren waarom de mensen in de organisatie doen zoals zij doen. Inzichten in onder andere onbewuste drijfveren krijg je door de De Analytical Competence Tool (ACT®)

https://thenextstepcompany.nl/diensten/assessments-metingen/

We zijn meer dan alleen ons gedrag. We worden aangestuurd door onze onbewuste ingesleten patronen. Maar hoe ziet dat er nu uit? Ik kan me voorstellen dat je nieuwsgierig bent. Hoe kan het nu dat die twee leuke collega’s altijd botsen tijdens de vergadering. Je hebt al vele gesprekken gevoerd maar jullie komen er niet uit.

Wij kunnen jullie helpen om het antwoord te vinden.

Naar mijn idee moeten we oppassen dat we niet alles in structuur willen gieten. Voor ieder probleem bedenken we weer een structuur oplossing met regels en procedures (dat wil niet zeggen dat ik geen oog heb voor structuur). Voor je het weet beknot je volledig de autonomie van je medewerkers en verwacht je wel resultaat op output.

Kunnen we het ook anders doen? Jazeker! Het begint bij jezelf! Durf jij als leider naar jezelf te kijken? Maar dan ook echt naar jezelf kijken? Wil jij je organisatie verder brengen? Het gaat je helpen om met jouw onbewuste aan de slag te gaan. Je leert jezelf beter kennen. Als je jezelf beter kent dan zijn de mogelijkheden groot. . Wil jij je onderscheiden als werkgever? Dat begint bij goed leiderschap!

Gelukkige medewerkers zijn de drijvende kracht achter succesvolle organisaties. Meer weten? Wij komen graag een kopje koffie drinken!

Hartelijke groet,

Frouwktje Luis

Auteur
Dominique Kinaci
Telefoonnummer
+31 6 169 635 03
Zet nu The NeXt Step!

Zet nu The NeXt Step!

Wil jij ook gelukkige medewerkers die de drijvende kracht zijn achter jouw organisatie? Of ben jij een professional klaar voor The NeXt Step in je loopbaan of ontwikkeling? We ontmoeten je graag!

Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoon, mobiel, Whatsapp of via de mail.

Onze keurmerken

© Copyright The NeXt Step Company 2023
Chat openen
1
Goedendag, waarmee kan ik je van dienst zijn?

The NeXt HR Scan

Snel inzicht krijgen in de performance van jouw HR-organisatie? Met onze volledig gedigitaliseerde HR Scan brengen wij jouw HR-organisatie in kaart.